“Dün – Bugün – Yarın” Gülveli KAYA Resim Sergisi 27 Nisan – 16 Mayıs 2012

"Dün – Bugün - Yarın"  Gülveli KAYA Resim Sergisi Galeri Soyut

“Dün – Bugün – Yarın” 

Gülveli KAYA Resim Sergisi 

27 Nisan – 16 Mayıs 2012
Basın Bülteni


Geçmiş ile bugünü iç içe yaşatan AN’lar… 

An’ı yaşamak, sadece o anı yaşamak ya da yaşatmak Gülveli Kaya’ya o kadar uzak ki… Tuvaline uyguladığı duvar kağıtlarıyla nostaljik bir imgeyi kimi zaman masum bir kadın bakışıyla kimi zaman da tutkulu bir çiftle modernize ederek günümüze uyarlamayı başaran ve bu konudaki özgün çalışmalarıyla adından bahsettiren sanatçı, geçmişi bugünün içinde harmanlayarak bizlere aktarıyor. 




An’ı yakalayan fotoğraf kareleri gibi portrelerinde ‘o an’ları yaşatan eserlerinin hiçbirinde transfer resim kullanılmamasına rağmen insanı şüpheye düşürücü nitelikteki ifade kabiliyeti, sanatçının ticari amaç kaygılarıyla resim üreten ressamlardan olmadığının en büyük kanıtı. 




Parça parça uygulanmış gibi duran, ifadeyi artırmak için bilinçli olarak monokrom bir armoni tercih eden Kaya, yeri geldiğinde fotorealistik bir anlayışla şaşırtıcı derecede gerçekçi etkiyi yakalamakta. Bir kolaj çalışmasını andıran resimlerindeki yırtılmış duvar kağıdı efektleri ve hatta bazı resimlerindeki duvar kağıdı sandığımız desenler de sanatçının el becerisine ait. 



Yırtılmış gibi duran duvar kağıtları içlerinde geçmişin izlerini barındırıyor. Yırtılan her parça geçmiştekini tekrar doğuruyor adeta. Duvar kağıtları her ne kadar günümüzde tekrar moda olup gündeme gelse de, son yıllara kadar geçmişte kullanılan bir dekorasyon aracıydı. Gülveli Kaya’nın etkisinde kaldığı ve bu sayede özgünlük kazandığı duvar kağıtlarının da kendisine göre bir açıklaması var elbette. Gülveli Kaya öğrencilik yaşamı sırasında hep eski evlerde kalmış, bu evlerdeki duvar kağıtları kimi zaman çok eski kimi zaman da altındaki diğerini gösterecek şekilde yırtıkmış. Bu imaj, ona geçmişle bugünün esasında iç içe birlikte yaşanan ortak zaman dilimleri olduğunu hatırlatmış ve hep bir önceki duvar kağıdının anılarını merak etmiş. Kendi içinde kimlik taşıyan bu duvar kağıtlarını tuvaline aktarırken belki de kendi geçmişine duyduğu ya da kopmak istemediği özlemini de ifade etmiş sanatçı. 
Özgün resim ve portre çalışmalarıyla ve bu anlamda aldığı ödüllerle Gülveli Kaya, özellikle akademik anlamda başarılı genç ressamlar arsasında yerini alıyor. 

                                                                                                                                                                                                          Lütfiye BERBEROĞLU 


Galeri Soyut 
Adres:  Yıldızevler Mah. Tagore Cad. (4.Cad.) Şehit Mustafa Doğan Sokak No: 82/A Çankaya – 06550 / ANKARA 

Tel: (0312) 438 86 70 
Fax: (0312) 438 86 72 
Web: www.galerisoyut.com.tr 
E-mail:galerisoyut@gmail.com



Gülveli KAYA


1977 yılında Yozgat’ta doğdu. 1991 yılında Ankara Anadolu Güzel Sanatlar Lisesinden mezun oldu. 1999 yılında Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünden mezun oldu. 2003 yılında Mimar Sinan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Resim Ana Sanat Dalı’nda Yüksek Lisans programına başladı. Aynı yıl Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalışmaya başladı. 2006 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde Sanatta Yeterlik Programını tamamladı ve aynı yıl Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar Bölümü’nde Yardımcı Doçentliğe atandı, 2010 yılında Doçent oldu. Halen aynı kurumda öğretim üyesi ve Plastik Sanatlar Bölüm Başkan Yardımcılığı görevini sürdüren sanatçı, 13 kişisel sergi, yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda karma sergiye katıldı. 


1995’de Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu Ankara Temsilciliği’nin düzenlediği ‘’Kadınlara Eşitlik: Nüfus Sorunları Çözümünde En Önemli Adım’’ konulu poster yarışmasında ikincilik, 1996’de Anıtkabir Derneği’nce düzenlenen ‘’Türk Bağımsızlık Savaşı ve Cumhuriyetimiz’’ konulu resim yarışmasında mansiyon, 


1997’de DSİ – TRT GAP TV işbirliği ile düzenlenen ‘’GAP’ta Su ve Toprak’’ konulu resim yarışması ikincilik ödülü, 2000’de TÜYAP Genç Sanatçı Resim Yarışması ‘’Yılın Genç Sanatçısı’’ ödülü ve 2001’de Tekel Resim Yarışması İkincilik Ödüllerine sahip olan sanatçı, SUMMART sponsorluğunda yapılan, 15 Türk ve 15 Moldovalı sanatçının katılımı ile 2004 Ağustos ayında Moldova – Kişinev’de, 2005 yılında da ABD-New York’ta work-shop çalışmalarına katılmıştır.