SEDAT KUMOVA
Sergi bültenlerinin nasıl olması gerektiğine dair ip uçları maddeler halinde sergi bülteni hazırlayan galeri, sanatçı veya halkla ilişkilerini yürüten basın danışmanlarına aktarılıyor.
UFAK NOTLAR ALIN: Sergilenecek olan eserleri kaleme almadan önce beyin jimnastiği yapıp aklınızdaki düşünceler doğru bir şekilde küçük notlar halinde yere yazılmalı.
SERGİNİN ADI OLSUN: Sergideki resimleri ve alınan küçük notları bütünleştiren sergiye bir isim verilmeli. Yazılanları okuyanlarla eserlere bakanlar bir bütünü görebilmeli.
ÖZET YAPIN: Yazılan bülten, izleyicinin dikkatini çekmeli. Okuyucu yazılan bülteni neden okuduğuna dair hızlı bir şekilde karar verebilmeli. Bülten her zaman serginin kısa özeti ile başlanmalı.
ÖZEN GÖSTERİN: Sergiyi hazırlarken yapılan özene basına ve diğer kişilere tanıtım aşamasında da özen gösterin.
HABER DEĞERİ YARATIN: Yazılan yazıda haber değeri taşıyan bir fark yaratılmalı.
OKUYUCUYU ETKİLEYİN: Bülteni okuyan kişi/kişiler okudukları yazıda kendilerinden bir şeyler bularak etkilenmeli.
GERÇEKÇİ OLUN: Okuyucuyu etkilemek isterken yazılan gerçeği anlatmalı.
ANLAŞILIR OLUN: Seçilen kelimeler anlaşılır olmalı, yazının yazıldığı dile yabancı olan terimler fazla içermemeli. Eğer yeni bir kelime ya da terim ise dip not olarak belirtilmeli.
BÜTÜNLÜK OLSUN: Yazılan bülten bir bütün içinde olmalı. Okuyucuyu yormamalı, karşınızda birisi varmış gibi hazırlamalıdır.
TEK SAYFAYA SIĞDIRIN: Gereksiz bilgileri eleyerek okuyucuları yormayarak anlatılmak isteneni tek sayfada bitirmeye çalışın.
SİZE AİT FORMATINIZ OLSUN: Galeriye ait bir basın bülten formatı olmalı. Okuyucuyu yormayan yazı karakteri seçilmeli.
SERGİ DAVETİYESİ İLE BÜLTEN EŞ ZAMANLI OLMALI: Sergi davetiyesi hazır olduğunda basın bülteni de hazır olmalı ki, davetiyeyi gönderdiğinizde bülteninizde içinde bulunsun. Herkes sizi tanımıyor olabilir!
REKLAMDAN UZAK DURUN: Reklam içeren ticari bilgiler yazmayın. Galerinin, sanatçının reklamını yapan yazılar yerine eserleri ve sanatçının görüşlerine yer verilmeli.
ULAŞILABİLİR OLUN: Telefon, faks, adres hatta e-mail gibi iletişim bilgileriniz olmalı. Sergi ile ilgili iletişim kurulabilecek kişi adı muhakkak olmalı.
BÜLTEN 5 N 1 K SORULARINA CEVAP VEREBİLMELİ:
NE ? : Serginin “Ne” olduğunu ve “Ne” tür özelliklere sahip olduğunu belirtilmeli.
NEDEN / NİÇİN ? : Sergi neden yapılmasına gerek var olduğu ortaya konulmalı.
NEREDE / NEREYE ? : Serginin nerede yapıldığı ve ulaşılmak istenen hedef kitle belirtilmeli.
NE ZAMAN ? : Serginin başlangıç ve bitiş tarihleri kesin olmalı.
NASIL ? : Serginin nasıl gerçekleştirileceği, amacı ve bunun nasıl yapılacağı belirtilmeli.
KİM ? : Bu sergiyi kim düzenliyor, sanatçı/sanatçılar ve galeri belirtilmeli.
Sergi Bülteni, basın ile iletişimi güçlendirmek adına sanatçılara ve galerilere destek vermeye Nisan 2012 tarihinden itibaren devam ediyor.
Web: www.sedatkumova.com
www.blog.sedatkumova.com
E-mail: sdtkmv@gmail.com
Gsm: +90 (532) 670 95 70