Cumhuriyetimizin 100.Yıl Onuruna / H. Müjde Ayan Sergisi

Cumhuriyetimizin 100.Yıl Onuruna

H. Müjde Ayan

29 Ekim – 22 Kasım 2023

Osman İnci Müzesi

Karaağaç Mah. Beyazıt Sansı sokak. No:18/1 – Edirne / TÜRKİYE

Edirne’de Osman İnci Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı onuruna Prof. Dr. H. Müjde Ayan’ın resim sergisine ev sahipliği yaptı. Sergide, Mustafa Kemal Atatürk’ün İstanbul boğazına demirleyen işgal donanmasını izlediği anın tasvir edildiği eser ilk kez gösterime girdi.

Edirne’de Osman İnci Müzesi, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı onuruna Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. H. Müjde Ayan’ın toplam 32 eserinin yer aldığı resim sergisinin açılışını gerçekleştirdi.

Serginin açılışına; Trakya Üniversitesi önceki dönem Rektörü ve Osman İnci Müzesi kurucusu Prof. Dr. Osman İnci, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Kırklareli İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Taşkın, Edirne Kent Konseyi Başkanı Nihat Çolak, akademisyenler ve sanatseverler katıldı.

“CUMHURİYET BİR ULUSUN BAŞKALDIRISIDIR”

Serginin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Osman İnci, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yüzyılını bugün tamamlandığını belirterek; “Nice yüzyıllara. Gelişerek, üreterek ve özellikle çağdaş ve bilgini insan yetiştirmek umuduyla. Cumhuriyeti kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarını bir kez daha saygıyla anıyorum. Cumhuriyet yalnızca bir yönetim şekli değil. Cumhuriyet, bizim için erdem, onur, gurur, verimlilik ve üretkenlik, hukuk ve adalet, bilim, çağdaşlık, Cumhuriyet kadınlarına eşitlik ve kız öğrencilerdir. Kadına değer verilmesidir, cehaletle savaştır, eğitimdir, kültür ve sanattır, liyakattır, görevini en iyi şekilde yapmaktır, akıldır. Cumhuriyet, ülkesi emperyalistlerce işgal edilmiş bir ulusun başkaldırısıdır, kuruluşudur ve kurtuluşudur. Hepsinden önemlisi Cumhuriyet egemenliktir, özgür nefes alabilmektir” ifadelerini kullandı.

“ATATÜRK SANAT VE KÜLTÜRÜ CUMHURİYET İÇİN YAŞAMSAL GÖRÜRDÜ”

Mustafa Kemal Atatürk’ün, Cumhuriyet için sanat ve kültürü yaşamsal bir dal olarak gördüğünü belirten İnci; “Güzel sanatlar, resim ve heykel, tiyatrolar, korolar, opera ve bale gibi yapılanmaların tümü Mustafa Kemal Atatürk döneminde başlatılmıştır. Sanatla ilgili, ‘Bir millet ki resim bakmaz, bir millet ki heykel yapmaz, itiraf etmeli ki o milletin ilerleme yolunda hiçbir yeri yoktur. Sanatkar el öpmez, sanatçının eli öpülür’ diyor. Cumhuriyetin 100’üncü yılında bizimle birlikte olmanız, müzeyi onurlandırmanızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Prof. Dr. H. Müjde Ayan bugün sizlere sunacağı sergiyi, ilk kez sanatseverlere sunmuş oluyor. İstanbul’dan geldi ama akademik yaşamı Trakya Üniversitesi’nde başlamıştır. Bizi hiç unutmaz. Buradaki kişisel sergisi olmakla birlikte karma ve Kadınlar Günü sergilerimizi destekleyen ve sanatçıların katılımını sağlayan değerli bir sanatçıdır” sözlerine yer verdi.

“BOĞAZDAKİ DONANMALARA BAKARKEN TASVİR EDİLDİ”

İnci’nin konuşmasının ardından törende bir konuşma da Prof. Dr. H. Müjde Ayan yaptı. Ayan, konuşmasında Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılını kutlarken; “Cumhuriyetin 100’üncü yılı onuruna açtığım bu sergideki eserlerin genel teması, kozmik yaşam üzerinedir. Yaklaşık 15 yıldır bu tema üzerine çalışıyorum. Her resimde görmüş olduğunuz küreler eğer soyut anlatım içerisindeyse evrenin sırlarını anlatırken; figüratif çalışmalarımda ise bilgi küresi olarak ifade edilmektedir. Osman İnci Müzesi’nde sergilediğim bu eserler, Atatürk ve Cumhuriyet anısına olarak ilk kez sanatseverlerle buluşturuluyor. Serginin başyapıtı olan Işık Atatürk adlı eserinde ise Cumhuriyet tarihimizin en önemli başlangıcı tasvir edilmektedir. Bu eser, 16 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Vahdettin’i son ziyaretinden sonraki sohbette General Charles Sherill ve çizdiği bir krokide, Yıldız Sarayı’ndaki Vahdettin’in, Sarayın karşısında boğazda demirleyen ve adeta Osmanlı Devleti’ne silahlı gövde gösterisi yapan emperyalist işgal güçlerinin donanmalarına Saray penceresinden bakarken ki hali tasvir edilmiştir. Bu nedenle Işık adlı eserimde bilgi küresiyle gelen kozmik ruh Atatürk, Saray’a sırtı dönük olarak resmedilmiştir” dedi.

Sergi 22 Kasım 2023 tarihine kadar Edirne Osman İnci Müzesinde görülebilir.