DOĞU’NUN KIYISI // 21 Şubat – 16 Mart 2013 // SİLVA BİNGAZ // Pilevneli Project

DOĞU’NUN KIYISI
21 Şubat – 16 Mart 2013
SİLVA BİNGAZ
Pilevneli Project


Pilevneli Project yeni projesinde fotoğraf sanatçısı Silva Bingaz’a yer veriyor. Silva Bingaz’ın “Doğu’nun Kıyısı” isimli projesinde yer alan çalışmaları, sanatçının daha önce Japonya’nın Tottori şehrinde çekmiş olduğu fotoğraflardan oluşuyor. Çoğunlukla günlük hayatta rastladığı insanların portrelerinden oluşan bu eserler, Bingaz’ın 2002 yılında başladığı “Kıyı” serisinin bir parçası olarak devam etmektedir.

Silva Bingaz’ın fotoğrafları sadece dramatik bir yapı sunmakla kalmaz, aynı zamanda yoğun ve yerleşik olmayan bir duyguyu da ortaya çıkarır. Sanatçının dünyanın farklı yerlerinde çektiği fotoğrafları her ne kadar zaman ve mekan bağlamında o yerlerin özgünlüğünü yansıtsa da temelde insanların birbirine benzer varoluş biçimlerine dokunmasıyla birleşir. Peki, bütün bu fotoğraflardaki farklılık nedir? Bingaz’ın yapıtlarının odak noktası, bu yapıtlarda karşılaşılan görsel ve biçimsel farklılıklardan ziyade duyumsal ve sezgisel ayrışmalar etrafında şekillenmektedir. Dolayısıyla sanatçının fotoğrafları bir bölgeyi anlatmanın ötesine geçerek insanlığa dair en benzer ve en içgüdüsel varoluş biçimlerine ulaşmaya çalışmaktadır.

Silva Bingaz Hakkında:

Silva Bingaz, 2001’deki “Evde Değilse Nerede” başlıklı saydam gösterisiyle ilk çalışmalarını izleyiciye sundu. Bu çalışma, daha sonra üç yıl süreyle üzerinde çalışacağı Iraklı kadın göçmen Beyan ile ilgili projesinin de başlangıç noktası oldu. Zaman içinde, çeşitli ülkelerden fotoğraf ustalarıyla kurduğu ilişkiler Bingaz’ın fotoğraf alanında teknik, estetik ve sergilemeye dair birikimini şekillendirirken günümüz fotoğrafına dair bilincini de geliştirdi.

2002 yılında Anders Petersen’in atölyesine katıldıktan sonra 2006 yılında bir süre çalışmalarını sanatçının İsveç’teki karanlık odasında gerçekleştiren Bingaz, Fransa başta olmak üzere birçok ülkede üretim ve eleştirel düşünmeye yönelik fotoğraf atölyelerine devam ederek önemli fotoğrafçılarla yakın çalışma fırsatı buldu. Özellikle 2002 yılında başladığı ‘Kıyı’ serisinde bu atölye çalışmalarının ve ustalarla sürdürdüğü ilişkilerin fotoğraf bilincini nasıl katman katman geliştirdiği izlenebilir.

Bingaz’ın “Kıyı” serisinden çeşitli seçkiler 2007’de İstanbul’da Tütün Deposu’nda ve 2008’de Selanik Kalfayan Galeri’de sergilendi. Yine içinde yer aldığı “Avrupalı Kadınlar” projesi, 2007 yılında Lodz, Paris, Seville ve New York’ta gösterildi, ayrıca Geniş Açı Proje Ofisi’nin 2010 İstanbul Kültür Başkenti kapsamında düzenlediği “Mahalle” sergisinde yer aldı.

“Japonya’ya Avrupa Bakışı” isimli programa davet edilen Bingaz 2010 yılında, fotoğraf sanatçıları Almanya’dan Andreas Gefeller ve Macaristan’dan Gábor Arion Kudász ile birlikte Japonya’nın Tottori kentinde ağırlandı. Sanatçının Japonya fotoğrafları Japonya’da hem sergilendi hem de kitap olarak basıldı. Bu fotoğraflar ayrıca İstanbul Avrupa Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında İstanbul’da sergilendi. Bingaz, Louis Vuitton’ın Paris’teki sanat merkezi Espace Culturel Louis Vuitton’da 2012 yılı sonunda düzenlenen ve çağdaş Türk sanatını mercek altına alan “Yolculuklar: Günümüz Türkiye’sinde Gezintiye Çıkmak” sergisinde de fotoğraf çalışmalarıyla yer aldı.

“Doğu’nun Kıyısı” 21 Şubat – 16 Mart 2013 tarihleri arasında Pilevneli Project’te izlenebilir.

pilevneliproject

Adres: Teşvikiye Cad. Teşvikiye Palas
No: 23 Kat: 6 Nişantaşı / İstanbul