REMZİ İREN // 2 Ekim – 2 Kasım 2012 // Galeri Oda

REMZİ İREN
2 Ekim – 2 Kasım 2012
Galeri Oda
Basın Bülteni


Konularını daha çok Anadolu coğrafyasına özgü yöresel kadın başlıkları ve kırsal kesim yaşamından kesitler alarak oluşturan Remzi İren, ayrıca kendine has üslubu ile İstanbul görünümlerini de tuvaline aktarmakta olup, bu sergisinde son dönemlerde yaptığı güvercin temalı resimlerini de sevenleriyle paylaşıyor.


1943’te Tokat’ta doğan sanatçımız, Güzel Sanatlar Akademisi Kumaş Desenleri Bölümü’nü 1970’te bitirmiştir. Uzun yıllar Tekel Genel Müdürlüğünde Grafiker ve Kültür – Sanat Danışmanı olarak çalıştıktan sonra emekli olan Remzi İren, böylece zamanının tamamını, çok önceden başarılı örnekleri bilinen resim çalışmalarına ayırabilmiştir.
Onlarca sergi açmış olan İren’in Galeri Baraz ile başlayan kişisel sergileri, Ankara Türkuaz, Ankara Doku, İstanbul Opera, Bakraç, Eylül, Ankara Valör Sanat, Toprak Sanat Galerileriyle ve İstanbul – Ankara Sanat Fuarlarıyla sürmektedir…
Sanatçımız, çalışmalarına İstanbul’daki atölyesinde devam etmektedir.
Remzi İren, hiçbir ekole bağlı olmadan üreten, Akademi’deki hocaları başta Edip Hakkı Köseoğlu ve Sabri Berkel’den gördüklerini, kendine özgü işler yapmak üzere harmanlayan ve figürden kopmadan üreten bir ressam olarak haklı bir üne sahiptir. “ Güzeli araştırıyorum” diyor İren, “çünkü güzel herkesin hoşuna gider…”
Tuval üzerine yağlı boya yaklaşık on beş resmin izlenebileceği sergi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 12:00 – 19:00 saatleri arasında açıktır.


Galeri OdaAdres: Hüsrevgerede Cad. Fırın Sok. No.2B Teşvikiye Şişli İstanbul
Telefon: 0212 259 22 08
Web Adresi: www.galerioda.com


REMZİ İREN
Biyografi

Remzi İren 1943 yılında, Tokat’ta doğdu.

1965 yılında İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Tekstil Desenleri Bölümünde öğrenim görmeye başlayan Remzi İren; 1970 yılında bu bölümden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında reklam ajanslarında grafikerlik ve Dormen tiyatrosunda sahne dekoratörlüğü yaptı.
Akbank’ın açmış olduğu “Türk motifleri ile duvar kağıdı” desen yarışmasında ve Vakko’nun açtığı “Osmanlı motifleri ile kumaş desenleri” yarışmasında ödül kazanan Remzi İren, 1970 li yıllardan günümüze kadar resimle uğraşmakta, karma ve kişisel sergilere katılmaktadır.
Konularında daha çok yöresel ve folklorik öğeler yer almaktadır. Akademide kurdukları Halk Sanatları Derneğinde yaptığı “Baş bağlamaları”araştırmasını resim diliyle anlatmaya çalışır. Bunun yanısıra İstanbul’dan, doğadan, kırlardan, deniz kenarlarından görüntüleri tuvallerine yansıtmaktadır.
Remzi İren, 1976’da girmiş olduğu Tekel Genel Müdürlüğünde 15 yıl grafiker, 10 yıl da “Kültür ve Sanat danışmanı olarak hizmet ettikten sonra isteği ile emekli olmuştur.
Halen kendi atölyesinde resim çalışmalarına devam eden Remzi İREN evli ve iki çocuk babasıdır.

Remzi İren’in dilinden:

Akademi’de Edip Hakkı Köseoğlu ve Sabri Berkel hocalarımdan gördüğüm tarzları kendi süzgecimden geçirerek kendime özgü birşeyler yapmaya çalışıyorum. Figürden kopmadan , “güzel”i araştırıyorum. Çünkü güzel herkesin hoşuna gider. Hegel, “Güzellik akılda ve ruhtadır, yansıması sanatı oluşturur” diyor. Platon “sanat taklittir” derken model olarak doğayı kastediyor. Bence eğer doğayı taklit edecekseniz ünlü bir sanat adamının şu gerçek sözlerine kulak verin: “Modele benzetmek kolay bir çabadır. Fotoğrafa benzetmek başarılı bir sonuç gibi gözükebilir, nevar ki böyle bir benzetiş fotografik bir aksedişten başka birşey değildir, ancak bu benzetiş Plastik başarı ile elele verirse bir sanat eseri niteliğine bürünür.” Bahsettiğim kendimce tarzımın temelindebunlar yatıyor.