Rewind, Pause, Fast Forward:
Mirrors on Iran
29 Haziran – 29 Eylül 2012
Pi Artworks
Pi Artworks “Rewind, Pause, Fast Forward: Mirrors on Iran” adlı video sergisinde altı İranlı sanatçıyı konuk ediyor. Morteza Ahmadvand, Mahmoud Bakhshi, Pedram Baldari, Simin Keramati, Neda Razavipour ve Farniyaz Zaker’in video işleri 29 Haziran – 29 Eylül 2012 tarihleri arasında Pi Artworks Galatasaray ve Pi Artworks Tophane’de görülebilecek.
Sergi, videolar ile İran’a ayna tutmayı hedefliyor. İran’da doğan ve yaşayan altı sanatçının altı videosu, ülkelerinin gerçeğini farklı yönlerden yansıtıyor.
Morteza Ahmadvand “Simorgh”da İran’ın bir Sufi hikayesinde anlatılan Simorgh’a ulaşmaya çalışan bir grup kuşu konu ediniyor. Sonunda bu gruptan sadece yeterince güçlü olan kuşlar Simorgh’a ulaşmayı başarıyor. “Military Service Under The Flag” adlı videosunda Mahmoud Bakhshi kendini bayrak altında vatani görevini yapan bir asker yerine koyuyor. Video, askeriyede mecburi rutin görevlerini yerine getirmekte olan bir askerin sürekli tekrar eden hareketlerini çağrıştırıyor. Pedram Baldari’nin “Fatiha” videosu adını Kuran’dan alıyor. Videoda bir tür dini ritüel, sanatçı tarafından farklı bir bağlamda ele alınıyor.
Simin Keramati “School Diary”de, İran’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde meydana gelen şiddet olaylarından sonra, “temel eğitim verilen, eğlenceli ve güvenli bir yer” olarak okul kavramını yeniden ele alıyor. Neda Razavipour “Find The Lost One”da izleyicileri ironik toplumun hastalıklı bir oyununa davet ediyor; Tahran’da kayıp bireyi bulma oyunu. Farniyaz Zaker “Puppet Behind The Curtain” adlı videosunda kadınlar için pencere ve başörtüsünün benzer rollerine dikkat çekiyor. Birbirinden tamamen farklı fiziksel özelliklerine rağmen, her ikisi de kadınlar için gerçek dışı mekanlar yaratıyor.
Bu altı sanatçı için, yıllardır içinde yaşadıkları oldukça özel sosyal ve siyasi koşulların etkisinin üretimlerine yansıması mutlaka kaçınılmaz olmuştur. Kendi sosyal gerçekliklerinin ekranında anlattıkları hikayeleri, izleyicilere farklı deneyimleri gözlemleme şansı veriyor.
“Rewind, Pause, Fast Forward: Mirrors on Iran” 29 Eylül 2012 tarihine kadar Pazar ve Pazartesi hariç her gün 10:30-19:30 arası Pi Artworks Galatasaray ve Pi Artworks Tophane’de görülebilir.
MORTEZA AHMADVAND
(1981, Khoram Abad)
Morteza Ahmadvand desen, resim, video ve enstelasyon gibi çeşitli alanlarda çalışmaktadır. Videoları, özgürlük ve kuşaklar arası farklılıkları konu edinir. Bu çalışmalarında, çok küçük bir azınlığın gerçekten özgür olduğu, bireylerin sürekli büyümükte olan dünyayla nasıl başa çıktıklarını sorgular. Sanat kariyerine resimle başlayan Ahmadvand’ın video işlerinde de resimsel hareketlerinin izleri gözlemlenmektedir.
Lisans ve Yüksek Lisansını Tahran Üniversitesi Resim Bölümü’nde tamamladıktan sonra Etemad Galeri (Tahran, 2011) ve Tahran Üniversitesi Sanat Galerisi’nde (Tahran, 2009) kişisel sergiler yapmıştır. “1. Uluslararası Video Art Festivali”, Katara Sanat Merkezi, Doha, Katar (2011); “Iranian Pulse – Contemporary Art From Iran”, Rio de Janeiro, Brezilya (2011); “Life, Flight”, Traffic Galeri, Dubai, BAE (2011); “Iran Without Border”, Almine Rech Galeri, Paris, Fransa (2009); “4. Uluslararası İslam Dünyası Resim Bienali”, Saba Galeri, Tahran (2006) katıldığı sergiler arasındadır. Gelecek yıl bir video çalışması altı ay boyunca Musée de la Chasse et de la Nature Paris’te sergilenecektir. 2011 yılında İran’da düzenlenen 25. Uluslararası Çocuk ve Genç Film Festivali’nde “This is the Money for Fish” adlı kısa animasyonu ile “En İyi Yönetmen” ödülünü almıştır. Sanatçının birçok özel koleksiyon dışında Paris, Fransa Centre Pompidou koleksiyonuna bir işi dahil olmuştur.
MAHMOUD BAKHSHI
(1977, Tehran)
Temel esin kaynağını İran’daki politik ve sosyal koşullardan alan Mahmoud Bakhshi, önermelerini heykel, karışık teknik, video ve tuvalleri üzerinde kurgular. Ülkesinin geçmişi ve bugünü arasında bağlantılar kurduğu çalışmalarında izleyiciyi cevaplar aramaya teşvik eder. Bakhshi’nin eserleri aslında bilgili ve deneyimsel gözlemlerdir.
2009 yılında Magic of Persia Çağdaş Sanat Ödülü’nü kazandıktan sonra 2010 yılında Londra Saatchi Galeri’de “The Engaged Artist; Influences of Graphics on Sculpture in Middle Ages” isimli kişisel sergisini açmıştır. Seçilmiş kişisel sergilerinin arasında “Recycle”, Etemad Galeri (Tahran, 2011); “Bah Man”, Thadaeus Ropac Galeri (Paris, 2011); “Tulips Rise From The Blood of The Nation’s Youth”, Azad Art Galeri (Tahran, 2009); “Mahmoud’s Driving School”, Tahran Galeri (Tahran, 2006) yer alır. “4. Auckland Trienali”, Yeni Zelanda (2010); “İsimiz”, Khastoo Galeri, Los Angeles, USA (2008); “Lion Under The Rainbow: Contemporary Art From Tehran”, Atina, Yunanistan (2008); “Eastern Expressway”, Evangelische Stadtakademie, Frankfurt, Almanya (2007); “Asian Art Now”, Alternative Space Loop, Seul, Güney Kore (2006) sanatçının katıldığı grup sergilerindendir. Eserleri birçok özel koleksiyonun yanısıra, Tate Modern koleksiyonuna da dahil edilmiştir.
PEDRAM BALDARI
(1981, Sanandaj)
Pedram Baldari enstelasyon, video ve performans gibi farklı yöntemlerle ortaya koyduğu kavramsal çalışmalarının merkezine İran ve Orta Doğu’daki sosyo-politik yaşama dair fikirlerini ve merakını yerleştirir. Çalışmaları geniş bağlamsal bir alanı kapsar. Baldari, insan ilişkilerinin mevcut durumlarını tasvir ettiği güncel çalışmalarında, ırksal ve dini azınlıklar, kadın hakları, sosyal hegemonik çatışmalar, medya ve doğruları çarpıtan kurumlara dair konuları ele alır.
Baldari 2005 yılında Tahran Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Mimarlık Bölümü’nü bitirdi. Bu yıldan itibaren eserleri Tahran’da sergilenmektedir. 2012 yılında Victoria and Albert Museum’da interaktif bir enstelasyon yapmış, müze ile ortak proje yürüten Delfina Vakfı’nın birincilik ödülünü kazanmış ve burada üç aylık bir residency programına katılmıştır.
SIMIN KERAMATI
(1970, Tehran)
“Keramati ‘benlik’ ve dış faktörlerin isteği doğrultusunda benlikte gelişen her şeye odaklanır. Keramati birçok işinde ‘Kadın’ konusunu ele alır. Kendisini belirli bir tarzdan ve biçimsel etkilerden arınmış bir üslupla anlatır. Kadına dair ifadeleri ve içsel sözleri ortaya koymanın bir yolunu bulmak için mücadele içindedir.” (Art Tomorrow)
Sanatçının video çalışmaları ve resimleri Devi Sanat Vakfı, Delhi, Hindistan (2011); 53 Art Museum, Guangzhou, Çin (2011); “Hinterland” grup sergisi, Berlin, Almanya (2011); Necmi Sönmez küratörlüğündeki “Silence-Storm” Trienali, İzmir Port, İzmir (2010); “Insomnia” isimli kişisel sergisi, Etemad Galeri, Tahran (2010); “7 Artists From Tehran” isimli grup sergisi, Asia House, Londra, İngiltere (2009); F&A Projects, Paris, Fransa (2008); NJU Galeri, New York, USA (2008); Museum of Fine Arts, Freiburg, Almanya (2006); Tokyo, Japonya (2006); Sala I, Roma, İtalya’da (2005) sergilenmiştir. Keramati 2004 yılında Dhaka Uluslararası Bienali’nin büyük ödülünü kazanmıştır.
NEDA RAZAVIPOUR
(1969, Tehran)
Enstelasyon, video, resim, sahne tasarımı, fotoğraf, perfomans gibi farklı alanlarda çalışan Neda Razavipour, eserlerinde sıklıkla “genellikle kabul görmüş kavramlar“ (idées reçues) üzerinde oynar. Günlük yaşamdan etkilenerek, kişisel deneyimler ve toplumsal konular arasında gidip gelir. Birçok eseri anlamını genişletmek ve tamamlamak için seyirciyi etkileşime ve katılıma teşvik eder.
Paris I Üniversitesi’nde Plastik Sanatlar okuyan sanatçı, 1998 yılında Mekan ve Sahne Tasarımı üzerine Paris’te Design at Ecole National des Arts Decoratifs’te yüksek lisansını tamamlamıştır. Tahran’daki kişisel sergilerinin yanısıra, birçok yerel ve uluslararası grup sergilerine katılmıştır. Bunlardan bazıları: “Festival Kanal 2012”, Belçika (2012); “Iranian Arts Now”, Cite Internationale des Arts, Paris, Fransa (2012); “Home Spun”, Devi Art Foundation, Delhi, Hindistan (2011); “Disturbing The Public Opinion”, Roda Sten Art Centre, Göteborg, İsveç (2011); “Inside Tehran Out”, Zürih, İsviçre (2009); “Art Without Borders”, İstanbul (2007); “Iran.com – Iranisch Kunst Heute”, Museum fur Neue Kunst, Freiburg, Almanya (2006); “Video Arts Festival”, Barselona, İspanya (2006-05); “Turning Point – Seven Iranian Artists”, Leroy Neumann Galeri, New York, ABD (2004); “Beams of Blue”, Delhi, Hindistan ve Roma, İtalya (2004); “Seated Women”, Tahran Çağdaş Sanat Müzesi (2002).
FARNIYAZ ZAKER
(1982, Tehran)
Çalışmalarında farklı mecraları kullanırken bir yandan da mekanın anlamını kavramsallaştırmayı amaçlar. 2011 yılının Uluslararası Baskı Bienali’nde Birgid Skiold Onur Ödülü ve yine aynı yıl içerisinde Oxford Üniversitesi, St John Kolej’inden Lamb and Flag Studentship ödülünü almıştır.
Sanatçı Tahran Güzel Sanatlar Üniversitesi’ni bitirdikten sonra yüksek lisansını İngiltere Southampton Üniversitesi, Winchester School of Art’da tamamlamıştır. Oxford Üniversitesi, Ruskin Güzel Sanatlar Fakültesi’nde hala doktorasına devam etmektedir. Seçilmiş sergilerinin arasında; “Uluslararası Baskı Bienali”, Laing Sanat Galerisi, Newcastle, İngiltere (2011); “Surplus to Requirements?”, Slade Galeri, Londra, İngiltere (2011); “Art of Nurture”, Watershed Galeri, Bristol, İngiltere (2009); “1. ve 2. İran Deniz Fotoğrafları Festivali”, Tahran, İran (2006-2004) yer alır. Gelecek aylarda sanatçının eserleri Oxford Ashmolean Müzesi’ndeki “In Site” (Haziran, 2012) ve Nottingham WEYA’daki “UKYA” (Eylül, 2012) sergilerinde yer alacaktır.