Sonsuzluk-Eksi-Bir Serisi // 9 Ekim – 17 Kasım 2012 // İlhan Koman // Egeran Galeri

Sonsuzluk-Eksi-Bir Serisi 

9 Ekim – 17 Kasım 2012 


İlhan Koman

Egeran Galeri, İstanbul

Basın Bülteni



Egeran Galeri İlhan Koman’ın 1970’lerin sonunda geliştirdiği, Sonsuzluk-Eksi-Bir serisinden beş heykelin gösterileceği, çığır açan bir sergiyi sunmaktan mutluluk duyuyor. İlhan Koman Vakfı’yla işbirliği içinde üretilen bu heykellerle seri, sanatçının orijinal planlarına göre ilk kez gerçekleştiriliyor ve Türk sanat tarihinde eşsiz bir adım atılıyor. 
İlhan Koman (1921-86), Türk Modern ve Çağdaş sanat tarihinde önemli bir figür. Heykelleri -hem anıtsal boyutlardaki kamusal alan eserleri, hem de küçük boyutlardaki serileri- malzemelerin doğasını ve biçimin olasılıklarını araştırıyor. Minimalizmde yer etmiş Koman’ın soyut heykel biçimleri, bilimsel fikirlerden beslenip, doğayla güçlü bir bağ kurmuş ve “bilinenin içindeki bilinmeyeni” keşfetme arzusundan yola çıkmıştır. 
Sonsuzluk-Eksi-Bir serisi, birçok açıdan Koman’ın ilgilerini mükemmel bir şekilde ifade ediyor. Uçurtma kuyruklarından esinlenen bu eser grubu, basit bir yapısal fikrin sonsuz olasılıklarını araştırıyor: Sonsuzluk-eksi-bir. Bu yapısal fikir, her eserde kavramın farklı bir türevinin sunulmasıyla üç boyuta dönüşüyor. 
İlhan Koman eserlerinde kullandığı malzemenin; taşın, metalin, çamurun ve ahşabın içindeki yapıyı açığa çıkarak; doğasını araştırdı. Sanatçının deneysel yaklaşımı, özellikle biçimsel yapının kullanılan malzemenin esnekliğine meydan okuduğu Sonsuzluk-Eksi-Bir serisinde görülebilir. 
Koman alüminyum, ahşap ve paslanmaz çelikten prototipler üretti ve bu süreçte kullanılan malzemelerin doğasında fikirlerinin tamamen ifade edilmesi için gerekli esnekliğin olmadığını fark etti. Son kararı, eserlerin yapısını vurgulamak için dönüş veya dalga sayısını gösterecek şekilde tek tarafı maviye anotlanmış titanyumla Sonsuzluk-Eksi-Bir serisini üretmekti. 
Egeran Galeri Salı’dan Cumartesi’ye 11:00-18:00 saatleri arasında açık.


Egeran GaleriKemankes Mahallesi
Tophane Iskele Caddesi, no. 12
Beyoglu 34425, Istanbul, Turkey