Tenha Vakitler // 14 Şubat – 10 Mart 2013 // Merih Akoğul // Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi

Tenha Vakitler
14 Şubat – 10 Mart 2013
Merih Akoğul
Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi

Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi “Tenha Vakitler” adlı kişisel fotoğraf sergisinde Merih Akoğul’un eserlerini sanatseverlerle buluşturuyor. 



Sergi, 14 Şubat – 10 Mart 2013 tarihleri arasında Nişantaşı’ndaki tarihi Damat Tween Mağazası’nın 6. ve 7. katlarında yer alan Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi’nde görülebilir. 

Tenha Vakitler 
Merih Akoğul, yeni sergisi “Tenha Vakitler” ile son yıllarda çektiği fotoğraflarını farklı bir yaklaşımla görünmez bir çizgi üzerinde yeniden bir araya getiriyor. Sergide yer alan her fotoğraf, geçmişten günümüze uzanan bir merdivenin basamakları gibi görev üstleniyor. Akoğul’un sergisinde sanat, zaman, kayıt, ileti, inanç, anlam, görünen ile gerçeklik arasındaki ilişkiler fotoğraflar üzerinden görsel düzlemde bir kez daha ele alınıyor. 
Akoğul, fotoğraf hayatındaki 35.yılında, sergiye dahil ettiği fotoğraflarını izleyiciye birer terapi nesnesi olarak sunuyor. Fotoğrafların bir başlarına ve yan yana geldiklerinde ortaya çıkan anlamlarını izleyicilerin tanıklığında bir kez daha sorguluyor. Coğrafi, ruhsal ya da siyasal; farklı koordinatlardan taşınan fotoğraflar bir galerinin kuşatıcılığında farklı bir bağlamda yeniden bir araya geliyorlar. 
Merih Akoğul’un elinde bir fotoğraf makinesiyle çevresini gözlemlerken çektiği fotoğraflardan oluşturduğu “Tenha Vakitler” sergisinde öne sürdüğü sav; bütünün, kendini oluşturan parçaların toplamından farklı ve anlamsız olduğu gerçeğidir. 
Merih Akoğul 
1963 yılında İstanbul’da doğdu. M.S.Ü. Güzel Sanatlar Fakültesi Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Lisans) 1985, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Fotoğraf Ana Sanat Dalı’nı (Yüksek Lisans) 2001 yılında bitirdi. “Grup 9” Fotoğraf Grubu’nu kurdu. Birçok dia gösterisi gerçekleştirdi, yurtiçinde ve yurtdışında (Avusturya, Bulgaristan, Güney Afrika, İngiltere, Fransa, Yunanistan, Japonya, ABD, Belçika, Kosova, Almanya) çeşitli sergilerde fotoğrafları yer aldı. 
Fotoğraf sanatı ve kuramı konularında çalışmalar yaptı. Seminer, sempozyum ve açıkoturumlara katıldı, bildiriler sundu, paneller yönetti, seçici kurullarda yer aldı. Reklam sektöründe tanıtım fotoğrafçısı ve yazar olarak çalıştı. Çeşitli özel kurumlarda eğitmenlik, özel radyolarda kültür ve sanat programları, televizyon programlarında sanat danışmanlığı yaptı. Fotoğrafları; fotoğraf kuramı, plastik sanatlar ve müzik üzerine yazıları ve eleştirileri birçok gazete ve dergide yayımlandı: (Yeni Düşün, Medyavizyon, Marketing Türkiye, İFSAK Fotoğraf, Donna, Hürriyet Gösteri, Varlık, Stüdyo İmge, Sombahar, Poetika, Şiir Atı, Çalıntı, E, Göçebe, Milliyet Sanat, Jazz, Geniş Açı, Fotoğraf, İFSAK Fotoğraf, Hayalet Gemi, Amann, Yeni Günaydın, Cumhuriyet, Yeni Yüzyıl, Aktüel, Hürriyet, Radikal, Nstyle, Vizyon, Time out İstanbul, Ebe Sobe, Ulusoy Travel, Biz, Home Style, Andante, İz, Photo Digital, Skylife) 
2003 yılının yaz döneminde Avusturya Başkanlık Sanat Dairesi tarafından verilen bursla çalışmalarını Viyana’da sürdürdü. 2011 yılında 1. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali Fotofest’in ve 2012’de de 2. Fotofest’in sanat yönetmenliği ve şef küratörlüğünü yapan Merih Akoğul, 2012 yılında İstanbul Modern’in Fotoğraf Bölümü’nün Danışma Kurulu’na da seçildi. 
Çeşitli müze ve özel koleksiyonlarda yapıtları bulunan Akoğul, Bahçeşehir Üniversitesi ve Eyüboğlu Koleji’nde dersler vermektedir. 
Yapıtları: 
2007 “Sanki” (fotoğraf) 
2006 “Siyah Beyaz Afyonkarahisar” (fotoğraf) 
2005 “Türk Fotoğrafçıları Kütüphanesi 22/Merih Akoğul” (fotoğraf) 
“ Bit-ki” (fotoğraf) 
“Ne Janti Abimizdin Sen” (anı) 
“İkizim Söyledi Ben Yazdım” (deneme) 
“Saklı Günlükler” (çocuk edebiyatı) 
2004 “Geçen Yaz Viyana’da” (fotoğraf) 
2002 “Başarmak” (fotoğraf) 
2001 “Klasikler/Neo-Klasikler” (fotoğraf) 
1999 “Klasikler” (fotoğraf) 
1995 “Kuğunun Ölümü” (şiir) 
1992 “Son Dokunuş” (şiir) 
Kişisel Sergiler: 
2011 “Kayıp Ruhlar”, Artgalerim Nişantaşı Sanat Galerisi, İstanbul 
2010 “İç İçe İstanbul”, Fototrek, İstanbul 
2008 “Standards”, PG Art Gallery, İstanbul 
2007 “Sanki”, Leica Gallery, İstanbul 
2006 “Geçen Yaz Viyana’da”, Palais Porcia Kunst Raum, Viyana 
“Siyah Beyaz Afyonkarahisar”, Fevzi Çakmak Yetiştirme Yurdu Sanat 
Galerisi, Afyonkarahisar 
“Avusturya 2006”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul 
2005 “Son İki”, Kadir Has Üniversitesi Sanat Galerisi 
“Geçen Yaz Viyana’da”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul 
“Bit-ki”, PG Art Gallery, İstanbul 
“Yolda”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul 
2004 “Otuz Kuş”, PG Art Gallery, İstanbul 
“Geçen Yaz Viyana’da”, Fotoğrafevi, İstanbul 
2003 “Güzergâh: Edebiyat”, Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi, İstanbul 
“İki Dünya Arasında” (Proje Koordinatörü), İstanbul Fotoğraf Merkezi, 
İstanbul 
2002 “Başarmak”, Fotografevi, İstanbul 
2001 Bronz Askerler “Bu Sefer”, Avusturya Kültür Ofisi, İstanbul 
“Klasikler/Neo-klasikler”, Fotoğrafevi, İstanbul 
“Aşkküre”, Bedri Rahmi Eyüboğlu Sanat Galerisi, İstanbul 
1999 “Bronz Askerler”, Fotoğrafevi, İstanbul 
1998 “Dönüşümler”, Art Shop, İzmir 
“Filim”, İMKB Sanat Galerisi, İstanbul 
İLETİŞİM: Valikonağı Cad. No:63 K:6-7 Nişantaşı / İstanbul 
(0212) 343 85 50 – 51 dahili: 600 
www.artgalerimnisantasi.com